Zelfstretch voor thuiswerkers deel 1

Nu we veelal thuis aan het werk zijn is het soms lastig om de ergonomisch correcte werkplek te creëren. Om lichamelijke stijfheid of andere klachten te voorkomen, deel ik graag een aantal oefeningen. In dit deel staan we stil bij de armen.

Praktijkvoorbeelden hoe klachten kunnen ontstaan:

  • Afknelling van de bovenarmspier door een lang telefoongesprek.
  • Langdurig met je armen voor je uit werken, bijvoorbeeld aan een bureau zonder elleboog steunen.
  • Te ver uitwijken met muis gebruik.
  • Als er niet voldoende steun is voor de onderrug om een rechte zithouding te vergemakkelijken.
Oefening 1:
Pak de deurpost vast met de hand iets boven schouderhoogte en de arm naar binnen gedraaid (duim wijst naar beneden) en elleboog gestrekt. Zet met de voet (dezelfde zijde als arm) een stap naar voren. Draai de romp weg van de arm. Herhaal de oefening met de andere zijde.
Oefening 2:
Neem een zithouding aan, pak met de rechterhand de linker arm vast net boven de elleboog. Begeleid met de linkerhand de rechterarm voor de romp langs totdat je stretch voelt. Houd dit enkele seconden vast en wissel dan van kant.
Oefening 3:
Ga met de rug naar een tafel staan, trek de kin in. Plaats de voeten een halve meter van de tafel verwijderd, je handen op de tafelrand geplaatst op schouderbreedte en de armen gestrekt. Belast de gestrekte armen door de romp naar beneden te laten zakken. Let er op dat ellebogen en rug gestrekt blijven en de kin ingetrokken.
Close Menu