Hoofdpijn

Een zeurende pijn, een bonzend gevoel, stekende pijn, geen licht/geluid kunnen verdragen, misselijkheid of een strak gevoel rond het hoofd. Iets dat iedereen wel een keer heeft ervaren en helaas voor een aantal van ons structureel bij het leven hoort: Hoofdpijn!

We kennen verschillende vormen: hormonale hoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine en spanningshoofdpijn (en misschien zijn er ondertussen al wel nieuwe vormen gedefinieerd). Welke naam het ook heeft, het is ontzettend vervelend en kan je dag (of week) behoorlijk negatief beïnvloeden.

Voor een groot aantal gevallen geldt dat spierspanning een bijdrage levert aan hoofdpijn. Spierspanning kan weer een gevolg zijn van een verkeerde/andere houding, het over/onder belasten van een bepaalde spiergroep of door stress. En deze gevolgen kunnen we ook weer verder herleiden naar bijvoorbeeld het onderdrukken van emoties, te weinig slaap, een ongeluk, zittend beroep etc. Het is dus een zoekplaatje om er achter te komen wat de oorzaak van jouw hoofdpijn is.

Voor de groep waar spierspanning de oorzaak is, geldt dat er spierknopen ontstaan in de spieren rond de nek, hals en schouders. De pijn op het hoofd kun je dan zien als uitstralingspijn. Onderstaande plaatjes geven een voorbeeld van spierknopen en uitstralingspijn. De X staat voor de spierknoop in een bepaalde spier en het rode gebied is de hoofdpijn (uitstralingspijn) die we ervaren.

Het ligt voor de hand dat het uitzoeken en aanpakken van de dieper gelegen oorzaken een oplossing geeft voor het verhelpen van de hoofdpijn. Dit is niet iets wat vandaag op morgen is gerealiseerd. Verandering heeft tijd nodig. Het behandelen van triggerpoints kan verlichting geven en de hoofdpijn handelbaar houden.

Naast het behandelen van de triggerpoints leer ik mijn cliënten hoe zij zelfbehandeling voor spieren en zenuwen kunnen inzetten om hun hoofdpijn de baas te blijven. Wees welkom om een kop koffie te komen drinken om te kijken hoe we jou weer pijnvrij kunnen krijgen.

Close Menu