Het centrum van ons lichaam; de Psoas spier

De Psoas is een grote spier in het centrum van ons lichaam. De spier zit vast aan de ruggenwervels en loopt achter de organen in de buik, via de lies naar de binnenkant van het bovenbeen.

Het is een van de diepst liggende spieren in ons lijf en heeft veel invloed op je stabiliteit, flexibiliteit, balans en kracht.

Deze spier maakt het mogelijk om heupen te buigen, de romp voorover te buigen of de benen op trekken als je ligt.
Het speelt ook een grote rol bij het lopen. Je trekt je been op met je psoas en laat ‘m vervolgens weer vallen.

De psoas speelt ook een belangrijke rol bij fysieke stress. De psoas is verbonden met ons reptielenbrein, dat onze overlevingsinstincten bestuurt. In geval van gevaar, angst of stress spant de psoas automatisch aan, klaar om te vechten, te vluchten of te bevriezen.

Een goed werkende psoas kan lage rugklachten en bekkenproblemen voorkomen. Het is de spiergroep die onder andere het S-I-gewricht bij het heiligbeen in evenwicht houdt. Bovendien is de psoas via reflexen met het middenrif verbonden, en beïnvloedt zo indirect de ademhaling.

Een verkorte psoas spier bemoeilijkt de buikademhaling en zorgt er voor dat de romp korter wordt. Dat raakt de structuur van het skelet, geeft spanning in de onderrug en vermindert de ruimte in het lichaam voor de organen. Organen glijden als het ware over de spier als je deze beweegt. Je blaas ligt bijvoorbeeld voor de psoas. Je kunt je voorstellen als de psoas strak gespannen is, dit effect heeft op de ruimte en daardoor op het functioneren van de blaas.

Belangrijk is dus dat de psoas niet te kort wordt maar lengte heeft. De psoas is een soort van tegenwicht voor je buikspieren. Je hebt beide in getrainde toestand nodig om in balans te zijn. Waarbij de psoas dus ontspannen op lengte moet kunnen komen.

In de praktijk zie ik dat de psoas vaak verkort of stug is door houdingsproblematiek of de lange dagen die we achter ons bureau zitten. Ook sporters die de focus hebben op de buikspieren en de onderrug spieren, maar de psoas vergeten komt vaak voor.

De komende maand ga ik een aantal oefeningen met je delen om de psoas te onderhouden.

Close Menu