Gratis tips

06 november 2022

Beenlengteverschil

Beenlengteverschil is een verschil in lengte tussen je beide benen. Dit kan zowel in je bovenbeen, je onderbeen of in beiden zitten. In sommige gevallen denken we dat we te maken hebben met een verschil in lengte tussen je beide benen, maar is het in werkelijkheid een verkorting van weefselstructuren…

13 april 2022

Fysieke klachten door hoge hakken

Het zonnige weer is er! De laarsjes zijn achterin de kast verdwenen en de pumps zijn weer opgepoetst en kunnen niet wachten om het zonlicht te zien. Ik ben een echte hakken liefhebber. Helaas is het veel dragen van hakken niet al te goed voor je lichaam. Die mooie hakken…

31 maart 2022

De Hulpspieren van de Bekkenbodem

Veel mensen zijn zich er van bewust dat ze een bekkenbodem hebben en dat ze daar klachten door kunnen krijgen. Een gezonde bekkenbodem is dus belangrijk. Maar niet alleen de bekkenbodem zelf, maar ook de spieren die met de bekkenbodem samenwerken zijn belangrijk om in goede conditie te houden, om…

11 maart 2022

Het Carpaal Tunnel Syndroom

De carpale tunnel ligt aan de handpalmzijde van de pols waar een zenuw en pezen door lopen: de carpale tunnel. De tunnel is een doorgang voor zenuwen en pezen die van de onderarm naar de hand lopen. Is deze tunnel te nauw, dan raakt een handzenuw in de knel. Dit…

19 februari 2022

De Frozen Shoulder

Bij een frozen shoulder heb je pijn in de schouder, waarbij er uitstraling kan zijn naar de nek, de bovenarm of de hand en tintelingen in de hand. De pijn wordt steeds erger en je schouder verstijft. Het doet eerst alleen pijn tijdens het bewegen, maar later ook in rust….

17 november 2021

Fascia ontrafeld (deel 3)

In deel 1 van deze bloggenreeks hebben we stil gestaan bij de soorten fascia; oppervlakkige en diepe fascia. We hebben tevens een experiment gedaan waar we bewust worden dat we fascia hebben en ervaren wat het doet. In deel 2 hebben we gekeken welke klachten het disfunctioneren van fascia kan…

05 oktober 2021

Fascia ontrafeld (deel 2)

In deel 1 van deze bloggenreeks hebben we stil gestaan bij de soorten fascia; oppervlakkige en diepe fascia. We hebben tevens een experiment gedaan waar we bewust worden dat we fascia hebben en ervaren wat het doet. We beginnen deel 2 eerst met een 2e experiment. Experiment 2: Voor dit…

17 augustus 2021

Fascia ontrafeld (deel 1)

Graag deel ik een reeks blogs met jullie waar ik jullie meeneem in de wereld van de fascia. Fascia, wat is het en wat doet het? Fascia is ons zachte skelet. Het is een web van doorlopende structuur door heel ons lichaam. Het is net zo flexibel als sterk en…

29 juli 2021

Zenuwstretches

Om de zenuwen weer te activeren in ons lichaam kunnen we bepaalde zenuwstretches doen. Oefeningen 1: De armzenuwen De zenuwen lopen langs spieren en fascie en kunnen minder goed bewegen of zelfs beknelt raken. Dit kan tintelingen of een doof gevoel in armen/handen geven. Op het plaatje zie je 3…

01 juli 2021

Zenuwpijn uit Myofasciale Klachten

Allereerst wat is het zenuwstelsel? Ons lichaam heeft een geweldig communicatienetwerk; het zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat we inwendige en uitwendige prikkels waarnemen. Deze prikkels registreren we via onze zintuigen. Via het zenuwstelsel worden prikkels van de hersenen naar delen in het lichaam gestuurd en omgekeerd. Het stelsel stuurt de…

19 juni 2021

Oefeningen voor de Psoas Spier

Zoals in mijn blog “Het centrum van ons lichaam – de Psoas spier” beschreven is de psoas een van de diepst liggende spieren in ons lijf en heeft veel invloed op je stabiliteit, flexibiliteit, balans en kracht. De Psoas speelt een belangrijke rol bij houdingsproblematiek, fysieke stress en klachten rondom…

20 mei 2021

Het centrum van ons lichaam; de Psoas spier

De Psoas is een grote spier in het centrum van ons lichaam. De spier zit vast aan de ruggenwervels en loopt achter de organen in de buik, via de lies naar de binnenkant van het bovenbeen. Het is een van de diepst liggende spieren in ons lijf en heeft veel invloed…

12 juni 2020

Fibromyalgie

Fibromyalgie oftewel weke delen reuma valt onder de categorie gewrichtsaandoeningen, maar is een combinatie van diverse klachten. Omdat deze klachten zo uiteenlopend kunnen zijn, is het lastig om er grip op te krijgen. Het is voor een ieder persoonlijk wat fibromyalgie betekent voor het dagelijks leven. Wat fibromyalgie kenmerkt is…

27 mei 2020

De “Texting” nek

We zien steeds meer voordelen van het gebruik van een smartphone en tablet. Voor onze houding is het alleen niet zo gunstig. Hoe meer je je hoofd gebogen houdt, hoe meer extra druk er op je nek en rug komt. Klachten beginnen met stijfheid en spanning in de nek, maar…

01 mei 2020

Ademhaling

De ademhaling verloopt via het ademhalingstelsel bestaande uit de neusholten, de longen, de borstkas, de luchtpijp, het middenrif en de tussenribspieren. Tijdens de inademing wordt zuurstofrijk lucht naar de longen gebracht waarna het wordt opgenomen in het bloed en door het gehele lichaam wordt vervoerd. Tijdens de uitademing worden afvalstoffen,…

16 april 2020

Zelfstretch voor thuiswerkers deel 2

Vorige week hebben we stil gestaan bij lichamelijke klachten bij de armen. We gaan de lijn volgen in de houding en staan dit keer stil bij de schouders. Praktijkvoorbeelden hoe klachten kunnen ontstaan: Overbelasting van de spieren door te lang in dezelfde houding te zitten.Schouders optrekken achter het bureau.Inzakkende houding;…