Fysieke Stress

Stress betekent een gevoel van spanning. Dit is niet per definitie negatief of ongezond. Mensen hebben een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Het gevoel van spanning maakt het lichaam klaar voor actie en helpt om goed te presteren. Denk bijvoorbeeld aan het alert reageren in het verkeer. Stress wordt ongezond als het gevoel van spanning iemand te veel wordt. Hoeveel stress iemand aankan, verschilt per persoon.

Zodra stress langdurig wordt en er geen moment van ontspanning is waarbij lichaam en geest weer kunnen herstellen, dan kan dit leiden tot allerlei psychische verschijnselen, zoals: onrust, chaotisch gedrag, vergeetachtigheid, slaapproblemen, huilbuien, prikkelbaarheid en negatieve gedachten.

Langdurige stress kan ook tot fysieke klachten leiden. Het lichaam raakt uitgeput als iemand veel stress heeft en niet herstelt. Door voortdurende aanspanning van spieren kunnen er bijvoorbeeld hoofd-, nek- en rugklachten ontstaan. De spieren krijgen onvoldoende tijd om te herstellen. De spieren verzuren en voelen pijnlijk aan. Er kunnen ook andere fysieke klachten ontstaan zoals onder andere druk op de borst, maag-/spijsverteringsproblemen, zweten, zichtverandering en droge mond.

In dit artikel verdiepen we ons verder in de spier en zenuw gerelateerde klachten. Sommige spieren worden ook wel onze “stress-spieren” genoemd, dat wil zeggen dat ze gevoelig voor stress zijn en eerder gespannen worden. Deze spieren vinden we hoofdzakelijk in de hals/nek/borst regio. Een voorbeeld van één van deze spieren is de scaleni (zie plaatje). Dit is een groep van spieren die vast zitten aan de zijkanten van de nekwervels en de bovenste twee ribben.

De voornaamste taak van de scaleni is het optillen van de bovenste twee ribben als hulp bij de ademhaling. Vooral wanneer er sprake is van een sterke borstademhaling zullen deze spieren hard moeten werken. Daarnaast helpen ze bij het stabiliseren en buigen van de nek.

Mocht er te veel spanning in de scaleni zitten en er ontstaan spierknopen/zenuwpijn dan kunnen één of meerdere van de volgende klachten ontstaan:

  • Pijn in de borst, bovenrug, schouder, bovenarm, onderarm, pols, duim en wijsvinger.
  • Branderig gevoel in de arm.
  • Gevoelloosheid en tintelingen aan de pinkzijde van de hand.
  • Zwakte in handen en onderarmen waardoor je onverwacht dingen laat vallen.
  • Moeite om het hoofd naar één kant te buigen.

Zo zijn er meerdere spieren die net als de scaleni stressgevoelig kunnen zijn. Mocht je het interessant vinden om te weten welke andere spieren hier een rol in kunnen spelen en nog belangrijker wat je er zelf aan kunt doen om fysieke stress te voorkomen wees dan welkom om deel te nemen aan de workshop “Blijf fysieke stress de baas” welke 14 mei aanstaande in mijn praktijk in Enschede zal worden gegeven. De workshop is ook individueel te volgen. Nadere informatie vind je onder het kopje trainingen op de website.

Close Menu