De “Texting” nek

We zien steeds meer voordelen van het gebruik van een smartphone en tablet. Voor onze houding is het alleen niet zo gunstig. Hoe meer je je hoofd gebogen houdt, hoe meer extra druk er op je nek en rug komt.

Klachten beginnen met stijfheid en spanning in de nek, maar kunnen doorzetten naar pijn in nek, schouders en bovenrug en zelfs uitstralingspijn geven in armen en handen. Doordat kinderen in de groei zitten kunnen zij zelfs een kromme, vergroeide rug ontwikkelen (denk aan een bochel en hernia).

Een paar tips hoe toch je smartphone te gebruiken zonder nare klachten te ontwikkelen:

  • Neem een actieve houding aan. Als je staat breng dan als je je smartphone vast houdt, je handen omhoog ter hoogte van je gezicht, zodat je in een rechte lijn naar het beeldscherm kunt kijken. Laat je schouders hangen en ga niet voorover zakken.
  • Doe dagelijks oefeningen om je bovenrug en nek te versterken. Onderstaand twee voorbeelden:
    • Bovenrug draaien: Ga op een krukje zitten, leg een stok op je schouders (druk de stok niet in je nek), plaats je handen zover mogelijk aan de uiteinden van de stok, draai zover mogelijk naar links, draai vervolgens in een rustig ritme naar rechts, herhaal dit 10 x.
    • Stretch je nek: Ga rechtop zitten op een stoel, houd je schouders laag, trek je kin in zodat je een onderkin krijgt, houd deze positie vast en kantel je hoofd rustig naar achteren, breng je hoofd weer terug omhoog en check of je de kin nog ingetrokken hebt en de schouders laag zijn, breng vervolgens je hoofd naar voren, herhaal dit 5x.

Heb je last van je nek dan is het noodzaak om hier niet mee door te blijven lopen om chronische klachten voor te zijn. Wees welkom om een afspraak te maken om te kijken hoe we jou weer pijnvrij kunnen krijgen.

logo van Linda Bennink
Close Menu